Utrustning

Det krävs viss utrustning för att åka. Vi som åker väldigt mycket, skaffar oss en massa saker. Det är inte nödvändigt och du kan skaffa efterhand som intresset ökar. Att åka utan säkerhetsutrustning är dock att jämföra med att åka mc utan hjälm, bil utan bälte etc. etc. En mindre incident kan då bli onödigt negativ och man kan hamna i svårigheter som man annars inte gjort om man haft den utrustning som vi kräver och rekommenderar.

Skridskor & kängor/pjäxor

Det finns två typer av långfärdsskridskor: med fast häl och med lös häl. Båda fungerar bra men på olika sätt.

Lös häl: Skridskoskenan sitter fäst endast i främre delen av skon i stil med en vanlig längdskidbindning. Här krävs passande pjäxor. Googla ”lös häl” så ser du utbudet.

Fast häl: Det finns också skenor som sitter helt fast på skon. Googla fast häl. Här finns både modeller som man kan sätta på en vanlig vandringskänga och som man måste köpa en speciell skridskopjäxa till.

Klädsel

Klädseln skall vara vindtät. Det är ofta deltagare klär sig för varmt. Fryser du när vi går igenom hur turen skall gå tillväga är det nog lagom varmt. Åkningen värmer snart och det är istället bäst ha den varma tröjan i säcken så Du kan ta på den vid rasten.

Vilken utrustning behöver jag för att kunna delta på en klubbtur?

1. Isdubbar. Fästes runt halsen och ska ligga utanpå kläderna.
2. Ryggsäck. En rätt fastsatt ryggsäck som packats med ett vattentätt komplett ombyte som du skall ha vid ev.     plurrning. Säcken skall vara 30 – 40 l och sitta fast med en midjerem och en grenrem. Säcken är din bästa flythjälp och fungerar inte bra utan dessa remmar. Den skyddar dig också vid fall bakåt.
3. Livlina. Linan får inte sitta fast på säcken utan skall kunna kastas om du hamnar i vattnet. Du löser detta enkelt om du monterar en liten extraficka på säcken. Lite svårt att ta av sig säcken och lossa en fast lina i simmande läge.
4. Vatten. Man blir varm av att åka skridskor och förlorar en del vätska under en tur. Minst en liter vatten behövs. Om det är riktigt kallt ute – fyll gärna flaskan med ljummet vatten på morgonen och stoppa flaskan i en gammal yllestrumpa, så fryser inte vattnet.
5. Mat. Vi brukar ta en fikapaus minst två gånger under själva turen, och sedan kan ytterligare mat behövas på hemvägen. Tänk på att förpacka den vattentät så också den klarar ett eventuellt plurr!

Ytterligare utrustning som kan vara bra att skaffa lite längre fram:

6. Ispik. Du lär dig aldrig att bedöma is om du inte använder pik. Så småningom kommer du inte att vilja
åka utan pik. Komplettera med en extra stav så har du god hjälp vid ojämn is eller vid motvind. Det finns
dubbelpikar av god kvalité.
7. Visselpipa. Billig investering. Alla kan ju inte busvissla. Obs visselpipan ska vara utan kula i så att den
inte slutar fungera i kyla.

Om medlem kommer till klubbtur felaktigt utrustad, kommer ledare uppmana denne att på ett eller annat sätt låna ihop utrustning som saknas. Klubben kan till viss del tillhandahålla utrustning men det är mycket angeläget att alla som avser deltaga i klubbturer ser till att utrustning är komplett. Säkerheten hänger på att ALLA tar ansvar för sig.